המוקד להגנת הפרט - המוקד לצבא: יש לחדול מהעברתם בכפייה של פלסטינים לרצועת עזה בה ימצאו בסכנת חיים בשל המצב ההומניטארי והלחימה הנמשכת
חזרה לעמוד הקודם
30.04.2025

המוקד לצבא: יש לחדול מהעברתם בכפייה של פלסטינים לרצועת עזה בה ימצאו בסכנת חיים בשל המצב ההומניטארי והלחימה הנמשכת

ביום 29.4.2025 פנה המוקד להגנת הפרט לפרקליטה הצבאית הראשית בבקשה לבחון מחדש את מדיניותה של ישראל לשחרר לרצועת עזה פלסטינים כלואים אשר מענם הרשום הוא ברצועה, ובייחוד כאשר מדובר באלו מהם שנעצרו כשוהים בלתי חוקיים בגדה המערבית או בישראל, לאחר שהות ממושכת בהן או שהות בהיתר.

המוקד ציין כי מאז פרצה המלחמה באוקטובר 2023, לצד המעצרים ההמוניים ברצועת עזה, ישראל עצרה בגדה המערבית ובשטח ישראל אלפי פלסטינים שכתובתם בעזה. ככל שהם משוחררים, השחרור נעשה לרצועת עזה ולא לגדה המערבית. וזאת, ציין המוקד, על אף שמדובר לרוב במי ששהו בישראל מכוח היתר עבודה ארוך טווח או שחיים בגדה המערבית תקופה ממושכת מבלי שיתאפשר להם לשנות את מענם הרשמי לשָׁם בשל מדיניותה של ישראל בעניין.

המוקד הבהיר כי מדיניותה של ישראל לשחרר ממשמורת על פי מקום המען הרשום של הכלוא, אינה עולה בקנה אחד עם עיקרון אי ההחזרה אליו מחוייבת ישראל על פי המשפט הישראלי והבינלאומי כאחד. עיקרון חשוב זה מעניק הגנה זמנית מפני גירוש או הרחקה למקום שבו יעמדו חייו או חירותו של האדם בסכנה, בין אם מדובר בפליט ובין אם לאו. המוקד הדגיש כי בנסיבות השוררות ברצועת עזה – של אסון הומניטארי אקוטי, המשך המלחמה, וסכנת חיים מיידית ויומיומית הנובעת מהם – על ישראל להעניק למשוחררים ממשמורת את ההגנה הזמנית על בסיס קבוצתי ולא אינדיווידואלי; וזאת בהתאם לכללים שהתוותה נציבות האו"ם לפליטים לגבי מצבים בהם מתקיימות "נסיבות חריגות וזמניות במדינת המוצא המחייבות הגנה בינלאומית ומונעות החזרה של אזרחים למדינתם בבטחה ובכבוד".