המוקד להגנת הפרט - המוקד לבג"ץ: על המשטרה להסיר את חסימת כביש הגישה לשכונת אל-עיסאוויה, המקשר בין השכונה ליתר חלקי העיר; אלפי תושבים סובלים מעיכובים ממושכים בדרכם לעבודה וללימודים וכן בקבלתם של שירותי חירום
חזרה לעמוד הקודם
24.03.2021

המוקד לבג"ץ: על המשטרה להסיר את חסימת כביש הגישה לשכונת אל-עיסאוויה, המקשר בין השכונה ליתר חלקי העיר; אלפי תושבים סובלים מעיכובים ממושכים בדרכם לעבודה וללימודים וכן בקבלתם של שירותי חירום

ביום 22.3.2021 עתר המוקד להגנת הפרט לבג"ץ בדרישה להסיר את קוביות הבטון שהוצבו ברחוב אל ח'רובה שבירושלים המזרחית, החוסמות זה שנים את אחד מארבעת כבישי הגישה לשכונת אל-עיסאוויה. לצד המוקד, שותפים לעתירה שישה תושבי השכונה הנפגעים מחסימתה של כניסה זו לשכונה ושני מרצים הפעילים ב"אקדמיה לשוויון".

המדובר בחסימה המוצבת באחת משתי הכניסות המקשרות בין השכונה ליתר חלקי העיר, בסמוך לכניסה הראשית לקמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים (שתי הכניסות האחרות לשכונה מובילות ממנה לכיוון מעלה אדומים). משטרת ישראל חסמה דרך הסטורית זו בשנת 2001, ולא הסירה אותה מאז, למעט הפוגה קצרה לפני כעשור. בשל החסימה, סובלים תושבי השכונה מעומסי תנועה ממושכים וכבדים ביותר בדרכם לשאר חלקי העיר, למגוון יעדים יומיומיים, בהם מקומות עבודה, בתי ספר וטיפולים רפואיים. כמו כן, נפגעת קשות מהירות ההגעה של רכבי שירותי חירום שונים, לרבות אמבולנסים ורכבי כיבוי אש, אשר עיכובם כרוך בנזקי גוף ורכוש משמעותיים ואף עלול לעלות בחיי אדם, וזאת ללא כל צורך של ממש. התעקשותה של המשטרה להותיר את החסימה במקומה זה כעשרים שנה גורמת לפגיעה בלתי מידתית ובלתי סבירה באלפי בני אדם חפים מפשע, מכבידה קשות על שגרת היום יום שלהם, מסכנת את בריאותם ולעתים אף את חייהם.

בעתירה צוין כי במסגרת התכתבותו הממושכת של המוקד עם המשטרה, טענה האחרונה כי המדובר בחסימה הכרחית בשל תקריות אלימות מצדם של "גורמי טרור ופעילי הפס"ד [הפרות סדר]". ברם, על פי המשטרה עצמה, רק אדם אחד נפגע באירועים שכאלו במהלך שנת 2020, ובכל יתר המקרים לא היו כלל נפגעים, מה גם שרובם היו אירועי שריפות קוצים בשטח פתוח (אשר אינן בהכרח מעשה ידי אדם או מעשי זדון). עובדה זו מאששת את טענת העותרים כי החסימה הקבועה מהווה ענישה קולקטיבית אסורה ובלתי מידתית, ואף אינה עומדת בתנאים המחמירים שנקבעו בחקיקה להפעלת הסמכות לחסימת דרך הנתונה למשטרה, המחייבת קיומו של "חשש ממשי לפגיעה חמורה". בהקשר זה נטען כי למשטרה נתונות סמכויות שונות לטיפול בתופעה חוזרת של עבירה על החוק או של הפרת הסדר הציבורי, הכוללות, בין היתר, חקירת עבירות, הבאת עבריינים לדין ושמירה על הסדר במרחב הציבורי. "המשטרה אינה רשאית לחסום את הגישה של כלל הציבור למקום מסוים, במשך שנים, ודאי לא כאשר מדובר בכניסה לשכונה שבה מתגוררים כעשרים אלף בני אדם לפחות, כתחליף לעשיית העבודה השוטפת והמתבקשת של אכיפת החוק. המשטרה היא רשות ציבורית ויש לה חובת נאמנות כלפי כלל הציבור, כולל הציבור המתגורר באל-עיסאוויה, ועליה לפעול באופן שמיטיב עם הציבור, ולא באופן שפוגע בו. כפי שבכל רחבי מדינת ישראל".

* ביום 20.6.2022, בעקבות המלצת השופטים במסגרת הדיון, משך המוקד את העתירה. בפסק הדין צויין כי "...המשטרה תמשיך לקיים הערכות תקופתיות מדי חודשים אחדים על מנת לבחון מחדש בכל עת האם החסימה באמצעות הבטונדות עדיין נחוצה לצורך שמירה על בטחון הציבור...".