המוקד להגנת הפרט - חמישה ארגוני זכויות אדם בעתירה דחופה לבג"ץ: על ישראל לבטל את החלטתה למנוע כניסת דלק לעזה, שהביאה להשבתת תחנת הכוח ברצועה ומסכנת את בריאות התושבים
חזרה לעמוד הקודם
31.08.2020

חמישה ארגוני זכויות אדם בעתירה דחופה לבג"ץ: על ישראל לבטל את החלטתה למנוע כניסת דלק לעזה, שהביאה להשבתת תחנת הכוח ברצועה ומסכנת את בריאות התושבים

בשבועות האחרונים, בצל התפרצות ראשונה של נגיף הקורונה בקרב האוכלוסיה הכללית שברצועת עזה, ישראל נוקטת בשורה של צעדים שנועדו לפגוע בתושבי עזה ומפרים את חובותיה על פי הדין הישראלי והבינלאומי. על רקע זה עתרו ביום 30.8.2020 חמישה ארגוני זכויות אדם  גישה, עדאלה, המוקד להגנת הפרט, האגודה לזכויות האזרח ורופאים לזכויות אדם  בדרישה כי יבוטלו מיידית כל ההגבלות שהטילה ישראל על כניסת דלקים וסחורות אחרות במעבר כרם שלום, עורק החיים המרכזי של שני מיליון תושבי הרצועה.

מאז 11.8.2020 ישראל אוסרת כניסת חומרי בניין; מאז 13.8.2020 ישראל חוסמת כניסת דלקים דרך מעבר כרם שלום. כתוצאה מכך, מ-18.8.2020 מושבתת תחנת הכוח היחידה ברצועה, המספקת בדרך כלל כשליש מהחשמל העומד לרשות התושבים. אלה מקבלים כעת רק כארבע שעות של חשמל ביממה. מאז 16.8.2020 אוכפת ישראל סגר ימי מלא ברצועה ומאז 23.8.2020 היא מונעת כניסת סחורות דרך מעבר כרם שלום פרט למזון ולתרופות. כפי שמפורט בעתירה, צעדים אלה, ובייחוד חסימת הגישה לדלקים, פוגעים חמורות בצרכיה החיוניים של האוכלוסייה האזרחית ברצועה ומכבידים אף יותר על כלכלתה, על תפקוד מערכת הבריאות שלה ועל תשתיות בסיסיות אחרות.

לעתירה מצורפים תצהירים, המלמדים על עומק הפגיעה באזרחים. רופא מומחה ברפואת ילדים מבית החולים שיפא בעזה מזהיר מפני תמותת תינוקות במקרה שבו לא ניתן יהיה להמשיך להפעיל את מכונות ההנשמה, את משאבות העירוי וציוד קריטי אחר. מתצהיר של עובד בכיר ברשות המים בעיריות החוף עולה כי ככל שתימשך מניעת כניסת הדלק, צפויה עצירה של כל מתקני המים, כולל הפסקת פעולתם של תחנות שאיבת הביוב, מה שיוביל להצפות ולהזרמת שפכים לא מטופלים לים, לפגיעה באיכות הסביבה ובבריאות הציבור.

גם ההתפרצות הראשונה של הדבקה קהילתית בנגיף הקורונה בתוך הרצועה לא גרמה לשינוי עמדתה של ישראל. בעתירה נכתב כי "דווקא בתקופה זו של התפשטות נגיף הקורונה, כאשר ניכרים ברצועת עזה סימנים ברורים להעמקת המשבר הכלכלי וההומניטרי הקשה, גדל החשש לפגיעה נוספת במערכת הבריאות והביטחון התזונתי של התושבים. על אף המצוקה הברורה, המשיבים [שר הביטחון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים] בחרו לנקוט בצעדים נוספים המכוונים לפגיעה ישירה באוכלוסייה האזרחית וזאת תוך מודעות מלאה למשמעות החלטותיהם מושא העתירה והשלכותיהן על תושבי עזה".

הסנקציות ההרסניות שמטילה ישראל מנוגדות לדין הבינלאומי ולפסיקת בית המשפט העליון, ומתעלמות מחובתה של ישראל לשמור על תקינות חייהם של שני מיליון תושבים ולהגן על זכויותיהם. על ישראל לחדול מיד מהפגיעה המכוונת בתושבי הרצועה, לחדש לאלתר כניסה סדירה ורצופה של דלק במעבר כרם שלום, ולהסיר את ההגבלות הנוספות על כניסת סחורות ויציאה לים.

* יום לאחר הגשת העתירה, מסרה המדינה כי מעבר כרם שלום יפתח למחרת, 1.9.2020. העתירה נמחקה, לפיכך, בהחלטת בית המשפט.