המוקד להגנת הפרט - רק בעקבות התערבות המוקד: הצבא הסיר מניעה שהטיל בשרירותיות על יציאתו לחו"ל של פלסטיני מהגדה המערבית
חזרה לעמוד הקודם
13.09.2018

רק בעקבות התערבות המוקד: הצבא הסיר מניעה שהטיל בשרירותיות על יציאתו לחו"ל של פלסטיני מהגדה המערבית

מדי שנה מונעים כוחות הביטחון הישראליים את יציאתם לחו"ל של מאות פלסטינים תושבי השטחים הכבושים, ללא כל שימוע ומבלי ליידע אותם כי יציאתם לחו"ל נחסמה. מניעות אלה מוטלות לא אחת בשרירותיות, ופעמים רבות מוּסרות בעקבות עתירות שמגיש המוקד להגנת הפרט.


בתחילת יולי 2018 מנע הצבא את יציאתו לחו"ל של פלסטיני תושב חברון בשנות ה-30 לחייו, המכהן כמנהל מחלקת המתנדבים של הסהר האדום בחברון ואף חבר במועצת המנהלים של הארגון. זאת, לאחר שמשך שנים נהג האיש, אשר מעולם לא נעצר או נחשד בדבר, לצאת לחו"ל מספר פעמים בשנה במסגרת עבודתו מבלי שנתקל בקשיים כלשהם. משגילה כי יציאתו לחו"ל מנועה, ביום 3.7.2018 הגיש האיש השגה כנגד המניעה, וזאת בין היתר משום שהוזמן לקחת חלק בהכשרה של ארגון הצלב האדום הבינלאומי בלונדון שתוכננה להתקיים בין התאריכים 17-23.9.2018. בחלוף חודש, משלא התקבלה כל תשובה להשגה, פנה האיש למוקד בבקשה לסיוע. ביום 9.8.2018 פנה המוקד לצבא במטרה לברר אם השגתו של האיש התקבלה ונמצאת בבחינה, תוך שהוא מדגיש את תכלית הנסיעה ומועדה.


בחלוף תשעה שבועות מהגשת ההשגה, בהיעדר תגובה מהצבא, ביום 6.9.2018 הגיש המוקד עתירה דחופה לבג"ץ להורות לצבא להשיב להשגה במהירות המתחייבת מנהליו שלו (הקובעים כי תשובות להשגות יתקבלו בתוך שמונה שבועות ממועד הגשתן) ולהתיר את יציאתו של האיש לחו"ל. המוקד דרש, כי לנוכח נסיבות העניין, ייקבע הדיון בעתירה בדחיפות, והדגיש כי המניעה שהוטלה על האיש פוגעת באופן קשה בזכותו לחופש תנועה ולחופש העיסוק והפרנסה.


ביום 12.9.2018 התקבלה החלטת בית המשפט לפיה הדיון בעתירה נקבע ליום 20.9.2018 – שלושה ימים(!) אחרי מועד תחילת ההכשרה בלונדון. בניסיון אחרון לאפשר את יציאתו להכשרה, פנה המוקד אל הפרקליטות וביקש לזרז את הטיפול בהשגתו של האיש. ואכן, ביום 13.9.2018 הודיעה הפרקליטות כי גורמי הביטחון חזרו בהם, והחליטו לבטל את האיסור המוטל על יציאתו לחו"ל.


מקרה זה מדגים את השרירותיות הרבה העומדת בבסיס המניעות המוטלות על יציאתם של תושבי השטחים הכבושים לחו"ל. ביד קלה פוגעת המדינה בזכותם של פלסטינים רבים לחופש תנועה, זכות שמהווה תנאי בסיס למימושן של זכויות רבות אחרות, תוך שהיא מאלצת את האנשים העומדים על זכותם זו לנהל מולה הליכים בירוקרטיים ומשפטיים מתישים.