המוקד להגנת הפרט - זר בארצו: המדינה מסרבת לשחרר צעיר פלסטיני, המתגורר בגדה מאז היה בן 3, ממעצר, עד שיסכים "לחזור" לברזיל. הצעיר כלוא מזה שנה וארבעה חודשים באגף לשוהים בלתי חוקיים המיועדים לגירוש
חזרה לעמוד הקודם
14.06.2018

זר בארצו: המדינה מסרבת לשחרר צעיר פלסטיני, המתגורר בגדה מאז היה בן 3, ממעצר, עד שיסכים "לחזור" לברזיל. הצעיר כלוא מזה שנה וארבעה חודשים באגף לשוהים בלתי חוקיים המיועדים לגירוש

ביום 20.2.2017, נעצר צעיר פלסטיני בן 22, תושב מחנה הפליטים ג'נין, במחסום נייד של כוחות הביטחון הישראליים בגדה. מאז, מוחזק הצעיר מאחורי סורג ובריח, מבלי שהוגש כנגדו כתב אישום פלילי או ביטחוני.

הצעיר נולד בברזיל בשנת 1994 לאב פלסטיני ולאם ברזילאית. בשנת 1997, כשהיה בן 3, נכנסה המשפחה לישראל דרך נמל התעופה בן-גוריון, ועברה להתגורר בגדה. כמה חודשים לאחר מכן עזב האב את המשפחה ועקבותיו נעלמו. האם וילדיה מתגוררים מאז במחנה הפליטים ג'נין, שם גדלו והתחנכו הילדים. בשנת 2007 הגיש דודו של הצעיר (אחי האב) בקשה לאיחוד משפחות (אחמ"ש) בשטחים עבור האם וילדיה הקטינים, אך הבקשה מעולם לא זכתה להתייחסות מצד ישראל, ולא אושרה או נדחתה עד היום.

אף כי הסכמי אוסלו העבירו את סמכות ניהול מרשם האוכלוסין הפלסטיני לידי הרשות הפלסטינית, אישור בקשות לאחמ"ש והנפקת רישיונות ביקור לזרים נשארו בסמכותה של ישראל. מזה שנים מנהיגה ישראל מדיניות מצמצמת בנושא אחמ"ש בשטחים הכבושים, והחל משנת 2000, עם פרוץ האינתיפאדה השנייה, חסומה אפשרות זו כמעט לחלוטין. בכך נשללת זכותם של תושבי שטחים רבים לאיחוד משפחות, וקרוביהם נאלצים להתגורר באזור מתוקף אשרות ביקור זמניות בלבד, או ללא אשרות כלל.

מאז מעצרו, לוחצים נציגי משרד הפנים על הצעיר להסכים לעזוב לברזיל, אך הוא עומד על התעקשותו כי הגדה המערבית היא ביתו היחיד ואין לו כל קשר לברזיל, אותה עזב כשהיה פעוט בן 3.


ביום 16.5.2018, הגיש המוקד להגנת הפרט בקשה לשחרור הצעיר ממשמורת לבית הדין לביקורת משמורת של שוהים שלא כדין. אל הבקשה צורפו הוכחות רבות המעידות כי הצעיר מקיים מרכז חיים בגדה מזה כשני עשורים, וכי שליחתו לברזיל היא משום שליחתו אל הלא-נודע. בנוסף, הציג המוקד ראיות לפיהן ברזיל לא תסכים לקבל את הצעיר בניגוד לרצונו, ועל כן אין אפשרות מעשית לגרשו. משום שהליכי הרחקה אינם אפשריים במקרה זה, פסיקה ענפה של בג"ץ מעידה על חובה לשחרר את הצעיר ממשמורת. בנוסף, טען המוקד כי בקשתו של הצעיר (ויתר משפחתו) לאחמ"ש בגדה מוקפאת עד היום על-ידי ישראל, בדומה לעשרות אלפי בקשות אחרות.

באותו יום התקיים שימוע בעניינו של הצעיר, בו דחה בית הדין את הבקשה לשחררו, תוך קביעה כי לא נשקפת סכנה לחייו אם יוחזר לברזיל, וכי "זיקתו המתוארת לשטחי הרשות אינה בגדר טעמים הומניטריים מיוחדים המצדיקים שחרור ממשמורת".

המוקד ימשיך לייצג את הצעיר אל מול מערכת אטומה זו, ודיון נוסף בעניינו יתקיים בשבועות הקרובים. בינתיים, מסיים הצעיר זו בפעם השנייה את צום הרמדאן בכלא ישראלי, הרחק ממשפחתו, אף כי הוא אינו מואשם בדבר.