המוקד להגנת הפרט - בעתירה לבג"ץ, להורות לשב"ס לשפר את תנאי הכליאה באגף החקירות בכלא שקמה: "הגיעה העת שהמשיב ייקח את העניינים לידיו וישפץ את האגף מן היסוד, תחת למצוא פתרונות טלאי על טלאי"
חזרה לעמוד הקודם
11.02.2016

בעתירה לבג"ץ, להורות לשב"ס לשפר את תנאי הכליאה באגף החקירות בכלא שקמה: "הגיעה העת שהמשיב ייקח את העניינים לידיו וישפץ את האגף מן היסוד, תחת למצוא פתרונות טלאי על טלאי"

ביום 21.9.2015 הגיש המוקד להגנת הפרט עתירה לבג"ץ, להורות לשב"ס לשפר בדחיפות את תנאי הכליאה של העצורים באגף החקירות של השב"כ בכלא שקמה באשקלון. המוקד הדגיש, כי התנאים המחפירים במתקן אינם מאפשרים שמירה על כבודם ובריאותם של העצורים – כנדרש על-פי הדין הישראלי והבינלאומי.

ביום 19.1.2016 הוגשה תגובה לעתירת המוקד, בה טען השב"ס כי דין העתירה להידחות על הסף, שכן "קיים סעד חלופי בדמות הגשת עתירת אסיר על ידי מי מהכלואים המוחזקים במתקן באותה עת, המבקשים לטעון נגד תנאי החזקתם". זאת ועוד. לטענת השב"ס, "נפלו פגמים מהותיים" בתצהירים שגבה המוקד מעצורים, שנחקרו באגף בין אוגוסט 2013 למאי 2014, בגין אי התאמה לכאורה בין התאריכים המצוינים בתצהירים, שנגבו על-ידי עו"ד מטעם המוקד, לבין התיעוד שעורך השב"ס בעניין ביקור עורכי דין אצל הכלואים במתקן.

בהתייחס לליקויים בתנאי הכליאה במתקן, אותם העלה המוקד בעתירתו, טען השב"ס ככלל כי "תנאי הכליאה במתקן מקיימים את הוראות הדין". עם זאת, ציין השב"ס, כי נבחנת האפשרות לשיפור התנאים בסוגיית התאורה הקבועה הפועלת בתאי המעצר משך כל שעות היממה, ובעניין ההפרדה בין תא המעצר לבין בור הספיגה המצוי בתוכו. כמו כן, שופרה אספקת המים החמים למקלחות באגף והוחלט לאוורר אחת לחודש את המזרונים עליהם ישנים העצורים.

ביום 4.2.2016 השיב המוקד בחריפות לתגובת השב"ס ודחה את טענותיו בעניין הבקשה לדחות את העתירה על הסף. המוקד הדגיש, כי בהצעת השב"ס, לפיה העצירים יכולים לעתור פרטנית בעניין תנאי הכליאה, אין ממש, שהרי מדובר בתושבי השטחים הכבושים, המובאים למתקן לצורך חקירות שב"כ ומוחזקים בו תקופות קצרות יחסית, במהלכן הם מנותקים מן העולם שבחוץ ונתונים תחת לחץ פיזי ופסיכולוגי לא פשוט. האפשרות שהעצורים יגישו עתירות אסיר בשלב זה היא אפסית.

בהתייחס לטענתו השערורייתית של השב"ס, לפיה העתירה מתבססת על תצהירים שקריים, הדגיש המוקד כי אין ברישומי השב"ס עילה מספקת להעלות האשמה כה קשה, מה גם שמניסיונו של המוקד, הרישומים ביומן המבקרים במתקני הכליאה של השב"ס נמצאו לא אחת חלקיים, שגויים ובלתי אמינים. המוקד הבהיר כי טענה בלתי מכובדת זו – טוב היה אלמלא הועלתה בפני בית המשפט.

עוד התייחס המוקד לדו"חות הביקור שצורפו לתגובת השב"ס והצביע על אי התאמות וליקויים רבים שנפלו בתמונה האידילית שמבקש השב"ס לשרטט. כך למשל, גודלם של תאי הצינוק ותנאי השמירה על היגיינה אישית ובתאים, אשר אינם עומדים בסטנדרטים הקבועים בחוק. המוקד עמד על כך שמדובר בדו"חות רשמיים, המבוססים על ביקורים המתואמים מראש ומונחים לכל אורכם על ידי אנשי השב"ס והשב"כ, כך שהסיכוי כי במהלכם ייחשפו פני הדברים כפי שהם הוא קטן ביותר.

המוקד ביקש מבית המשפט להציב מסגרת זמנים ברורה להשלמת השיפורים שמוטל על השב"ס לבצע במתקן הכליאה שקמה, לרבות עמעום התאורה בתאים בשעות הלילה, הקמת מחיצה בין השירותים לתא בו הם מצויים וטיפול בבעיות היגיינה אישית ובתאים. המוקד ביקש מבית המשפט להורות לשב"ס לשפץ את כלל אגף החקירות ולדאוג לכך שעד להשלמת השיפוץ לא יוחזקו כלואים באגף; מדו"ח הביקור האחרון שערך משרד המשפטים במקום עולה, כי המתקן לא שופץ מאז הקמתו בתחילת שנות ה-90'.

ביום 10.2.2016 החליט שופט בג"ץ, כי העתירה תובא לדיון בפני הרכב.

נושאים קשורים