המוקד להגנת הפרט - מעבר להרי החושך – השלכות בידודה של רצועת עזה בידי ישראל על זכותם של פלסטינים לחיי משפחה: דו"ח חדש של המוקד להגנת הפרט ובצלם מתעד את הפגיעה במשפחות פלסטיניות המפוצלות בין עזה לגדה ובין עזה לישראל
חזרה לעמוד הקודם
20.01.2014

מעבר להרי החושך – השלכות בידודה של רצועת עזה בידי ישראל על זכותם של פלסטינים לחיי משפחה: דו"ח חדש של המוקד להגנת הפרט ובצלם מתעד את הפגיעה במשפחות פלסטיניות המפוצלות בין עזה לגדה ובין עזה לישראל

לאחר כיבוש השטחים, אפשרה ישראל לפלסטינים תנועה חופשית יחסית בין רצועת עזה, הגדה המערבית וישראל. תושבי השטחים הכבושים שנישאו לאזרחי ישראל ולתושבי ירושלים המזרחית יכולים היו לקבל מעמד קבוע בישראל במסגרת הליך של איחוד משפחות. מדיניות זו פתחה פתח לחידוש קשרי משפחה וליצירת קשרים חדשים – של נישואין, עבודה ועוד.

אולם, החל מהאינתיפאדה הראשונה החלה ישראל להגביל את חופש התנועה של תושבי השטחים. כיום, לא ניתן כמעט לעבור בין הרצועה לגדה ותושבי רצועת עזה אינם יכולים בשום מקרה לקבל מעמד בירושלים המזרחית או בישראל ולגור בהן עם בן זוג תושב המקום.

ההגבלות שמטילה ישראל על מעבר לרצועת עזה וממנה מפרידות בין בני משפחה וכופות על בני זוג שאחד מהם מרצועת עזה והשני מהגדה המערבית או מישראל חיים הכפופים לשורה של הגבלות בירוקרטיות, ללא כל אפשרות לנהל שגרה סבירה. עשרות אלפי אנשים נאלצים להתמודד עם מציאות בלתי אפשרית, שבה המדינה חודרת להיבטים האינטימיים ביותר של חייהם באמצעות שורה של נהלים הקובעים קריטריונים נוקשים שכמעט שלא ניתן לעמוד בהם. הדברים הפשוטים ביותר והמובנים מאליהם – הקמת משפחה, חיים משותפים עם בן הזוג ועם הילדים ושמירה על קשר רציף עם משפחות המוצא של שני בני הזוג – הופכים לבלתי ניתנים להשגה.

כל הנהלים הנוגעים לכניסה לרצועת עזה וליציאה ממנה מתנים את המעבר בהיעדר מניעה ביטחונית. די בטענה של הרשויות הישראליות על קיומה של מניעה כזו, גם כאשר היא נוגעת לקרוב משפחה ולא לאדם המבקש לעבור, כדי לשלול כל אפשרות של כניסה לרצועת עזה או יציאה ממנה.

המוקד להגנת הפרט ובצלם קוראים לישראל לכבד את זכותם של כל התושבים הפלסטינים לחיי משפחה ולחופש תנועה ולאפשר להם לבחור את מקום מגוריהם. כאשר בן הזוג הוא תושב הגדה המערבית, יש לאפשר לבני הזוג מעבר חופשי, בכפוף לבדיקות ביטחוניות פרטניות, בין רצועת עזה ובין הגדה המערבית, המהוות יחידה טריטוריאלית אחת; על ישראל לאפשר גם לתושבי רצועת עזה שנישאו לתושבי ירושלים המזרחית ולאזרחי ישראל לגור בהן עם בני זוגם. כמו כן, על ישראל לאפשר קיום קשרי משפחה סדירים בין תושבי רצועת עזה לקרוביהם בישראל, בירושלים המזרחית ובגדה המערבית.



לקריאת הדו"ח המלא

לצפייה בסרטון המתעד את עדותה של ניבאל מר'ארי