המוקד להגנת הפרט - קהילת זכויות האדם הישראלית בתגובה על החלטת הקבינט בעניין עזה: ההחלטה תוביל לענישה קולקטיבית של אוכלוסייה אזרחית ולהפרה חמורה של המשפט הבינלאומי
חזרה לעמוד הקודם
20.09.2007

קהילת זכויות האדם הישראלית בתגובה על החלטת הקבינט בעניין עזה: ההחלטה תוביל לענישה קולקטיבית של אוכלוסייה אזרחית ולהפרה חמורה של המשפט הבינלאומי

הודעה לעיתונות


קהילת זכויות האדם הישראלית בתגובה על החלטת הקבינט בעניין עזה:

החלטת הקבינט תוביל לענישה קולקטיבית של אוכלוסייה אזרחית ולהפרה חמורה של המשפט הבינלאומי


שבעה ארגוני זכויות אדם ישראליים מתריעים, כי אם תיושם החלטת הקבינט לפיה תצומצם העברת הדלק והחשמל המסופקת לרצועת עזה, ויוגבל עוד יותר מעבר בני אדם אל הרצועה וממנה, יהיו לכך השלכות קשות על האוכלוסייה האזרחית בעזה. הארגונים טוענים בהודעה משותפת, כי על אף הבטחות ישראל, שצעדי הענישה כלפי תושבי הרצועה לא יפגעו במצב ההומניטארי ברצועה, הרי שניסוחן המעורפל וניסיון העבר מלמדים כי נשקפת סכנה גדולה לפגיעה באזרחים חפים מפשע.

הצעדים המתוכננים הם בגדר הפרה של אחד האיסורים המוחלטים, הקבועים במשפט הבינלאומי: האיסור על ענישה קולקטיבית כלפי אזרחים, שאינם מעורבים בירי הקסאמים. צעדים שכאלה מפרים גם את עקרון היסוד של המשפט הבינלאומי, המטיל חובה להבחין בכל עת בין לוחמים לבין אזרחים, והחובה להימנע מכל פגיעה מכוונת או בלתי מובחנת באחרונים.

הניסיון לשוות ארשת של חוקיות לצעדים המוצעים, והטענה הישראלית, כי הפסקת החשמל ואספקת הדלק לרצועה לא תשפיע על המצב ההומניטארי, מקוממים ומטעים, אמרו הארגונים. הפחתת אספקת החשמל תפגע באופן משמעותי בשירותים הרפואיים, הניתנים בבתי החולים ובמרפאות, גם אלה שיש להם גנראטורים, שאינם תחליף ראוי לאספקת חשמל יציבה. טענת ישראל, כי לא תנתק את המים לרצועה, היא בבחינת זריית חול בעיניים. כיוון שניתוק החשמל הדרוש להפעלת תחנות השאיבה של הרצועה, ינתק גם את המים, וכן יסכן את פעולת מערכת הביוב, התלויה גם היא בחשמל ועומדת ממילא על סף קריסה עקב מחסור בחלקי חילוף.

הארגונים שבים ומגנים בתוקף את התקפות הקסאמים על דרום הארץ, המהוות הפרה חמורה של המשפט ההומניטארי הבינלאומי. הארגונים קוראים לממשלת ישראל לקיים את חובתה להגן על אזרחיה מפני ירי הקסאם, אולם להימנע מנקיטה בצעדים המיועדים לפגוע עוד יותר באוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה, הסובלת כבר עתה ממצור כלכלי ופיזי ממושך.
הארגונים מזכירים, כי לפני יותר משנה הפציצה ישראל את תחנת הכוח היחידה ברצועה, וניתקה את אספקת החשמל הרציפה לתושבי הרצועה. כתוצאה מכך נאלצו מיליון וחצי בני אדם לחיות ללא חשמל במשך חצי משעות היממה. הפגיעה באספקת החשמל ברצועה פגעה קשות באוכלוסיה האזרחית, אך לא צמצמה כהוא זה את יכולתם ונכונותם של ארגונים חמושים פלסטינים לירות רקטות לשטח ישראל.

הארגונים השותפים לקריאה: במקום - מתכננים למען זכויות תכנון, בצלם - מרכז המידע הישראלי לזכויות האדם בשטחים, גישה - מרכז לשמירה על הזכות לנוע, האגודה לזכויות האזרח בישראל, הועד הציבורי נגד עינויים בישראל, המוקד להגנת הפרט, רופאים לזכויות אדם