המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט לבית המשפט: הורו לצבא לאפשר לפלסטינית לבקר את בעלה הכלוא בכלא הישראלי
חזרה לעמוד הקודם
25.10.2012

המוקד להגנת הפרט לבית המשפט: הורו לצבא לאפשר לפלסטינית לבקר את בעלה הכלוא בכלא הישראלי

הזכות החוקתית לחיי משפחה היא מן הזכויות המרכזיות והחשובות בדין הישראלי והבינלאומי. הזכות לא חדלה להתקיים גם עם כליאתו של אדם. הפסיקה הישראלית והחוק הבינלאומי כאחד קובעים, כי הזכות לביקורי משפחה במתקני כליאה הינה זכות בסיסית, הנובעת מתפישת האדם כיצור חברתי, המתקיים במסגרת משפחה וקהילה. הזכות לביקורים אינה של האסיר לבדו. היא גם זכות מוכרת של בני משפחתו, אשר קשריהם עימו נותקו עם השמתו במאסר.

בין השנים 2000 ל-2003 מנעה ישראל מכלל תושבי הגדה המערבית לבקר אצל בני משפחתם בבתי כלא ישראליים. רק בעקבות עתירה שהגיש המוקד להגנת הפרט לבג"ץ החלה ישראל, בהדרגה, ותוך קביעת מגבלות חמורות, לאפשר לאסירים פלסטינים לקבל ביקורי משפחות סדירים בעת מאסרם. זאת בכפוף לקבלת היתר צבאי לכניסה לישראל לשם ביקור בכלא, ובכפוף לכך שבני המשפחה יוסעו מהגדה המערבית לכלא בהסעה שמאורגנת על ידי הצלב האדום בתיאום עם הצבא ובליווי אבטחה קפדנית. באוקטובר 2004, קרוב לשנה לאחר קביעת ההסדר הראשוני בעניין ביקורי משפחות בכלא, התחייבה ישראל, כי בכפוף לאבחון ביטחוני פרטני, תאפשר ביקורים בבתי כלא בישראל, בהיתרים חד פעמיים, גם לפלסטינים מהגדה המוגדרים על ידי הצבא "מנועי כניסה לישראל".

בדצמבר 2003 עצר הצבא פלסטיני, שנשפט מאוחר יותר לתשעה מאסרי עולם ועוד שלושים שנות מאסר בכלא הישראלי. במשך שבע השנים הראשונות למאסרו מנעה ישראל מאשתו לבקרו בכלא, בהתבסס על התנגדות גורמי הביטחון. יש לציין כי האישה לא נעצרה ולא נחקרה מעולם. רק במרץ 2010 קיבלה האישה, לראשונה מאז נעצר בעלה, היתר חד פעמי לבקרו. בשנתיים הבאות איפשר הצבא לאישה לבקר את בעלה פעמיים נוספות, לאחרונה בספטמבר 2011. בתחילת 2012, כשהגיש המוקד להגנת הפרט בשם האישה בקשה חדשה להיתר לביקור בעלה בכלא, חזר הצבא לסרב לבקשתה "לאור עמדת גורמי הביטחון". כל נימוק נוסף וענייני לא ניתן.

ביום 31.7.2012 עתר המוקד לבית המשפט המחוזי, להורות לצבא לאפשר לאישה לבקר אצל בעלה. המוקד טען, כי על הצבא לבחון אלטרנטיבות למניעת המפגש בין בני הזוג ולשקול האם אין די בסידורי האבטחה הקפדניים הנהוגים במהלך ההסעות ובמתקני הכליאה עצמם, כדי לנטרל סיכונים, אם קיימים, שיכולים לעלות מהמפגש בין הבעל לאשתו. המוקד הוסיף, כי פגיעה בזכות יסוד, אפילו אם זו נעשית מטעמי ביטחון, תתאפשר רק תוך מתן משקל ראוי לחשיבותה של זכות היסוד של הנפגע, ורק בכפוף לעמידה בסטנדרטים של סבירות ושל מידתיות.

בעקבות העתירה הנפיק הצבא לאישה, בספטמבר 2012, היתר חד פעמי לביקור בעלה.