המוקד להגנת הפרט - תשע שנים לאחר שבן 14 מג'נין נהרג מירי חיילים: המדינה תשלם למשפחת המנוח 700 אלף שקלים
חזרה לעמוד הקודם
10.10.2011

תשע שנים לאחר שבן 14 מג'נין נהרג מירי חיילים: המדינה תשלם למשפחת המנוח 700 אלף שקלים

ביום 11.4.2002, במהלך המבצע הצבאי "חומת מגן", הסירו החיילים באופן זמני את העוצר מעל העיר ג'נין ואיפשרו לתושבים לצאת מבתיהם לצורך הצטיידות במוצרים חיוניים. נער בן 14 יצא עם אחיו הצעיר אל חנות מכולת הסמוכה לביתם. בהיותם בפתח החנות נורתה לכיוון האחים אש מטנק ישראלי שעמד בסמוך. הנער נפצע ומת כעבור זמן קצר בבית החולים.

המוקד להגנת הפרט פנה לצבא בדרישה לחקור את האירוע, למצות את הדין עם האשמים ולפצות את משפחת הקורבן. על אף אינספור פניות לא השיב הצבא באופן ענייני, ומשפחת המנוח – בייצוג המוקד – הגישה תביעת נזיקין, לפצותה על הנזק שנגרם לה. בין היתר מייחסת התביעה לצבא רשלנות שסופה מוות, שהתבטאה בירי בנסיבות בלתי מוצדקות, ובאיזור מגורים, על אדם שלא היה מעורב בפעילות אלימה או בהתקהלות בלתי חוקית.

בכתב ההגנה ובתצהיר שצורף לו טענה המדינה כי האירוע "לא היה מעולם", והוסיפה כי בכל מקרה הפעולה הינה "פעולה מלחמתית" ולמדינה פטור מאחריות בגינה. בפברואר 2006 – בעקבות תיקון מס' 7 לחוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) – ביקשה המדינה לדחות את התביעה על הסף, כיוון ששר הביטחון הכריז על השטח כעל "איזור עימות" שהמדינה אינה אחראית לנזק שנגרם בו בשל מעשה שביצעו כוחות הביטחון (סעיף זה של החוק נפסל בבג"ץ בדצמבר 2006).

בית משפט השלום בירושלים קיבל את התביעה ופסק כי הנער נהרג מירי חיילים, וכי על המדינה מוטלת האחריות לכך ועליה לפצות את משפחתו. השופט דחה את טענת המדינה, לפיה יש להחיל את הפטור מאחריות בגין פעולה מלחמתית "באופן גורף על מלוא תקופת מבצע 'חומת מגן', מבלי להידרש לכל אירוע בנפרד ובאופן קונקרטי", וציין כי אף המדינה אינה טוענת שהירי במקרה זה בוצע "כתוצאה ממצב מצוקה חריף ואיום ממשי" על החיילים. השופט הוסיף, כי אין בתיקון לחוק הנזיקים כדי לשנות את ההחלטה "הן בשל כך שפורמלית התיקון איננו חל בענייננו נוכח מועד קבלתו, [...] והן משום שאין בו, מבחינה מהותית, כדי לשנות לענייננו, בשל טיבו של אירוע הירי ונסיבות התרחשותו". בית המשפט הטיל על המדינה תשלום פיצויים למשפחת המנוח בסך 721,500 ש"ח.

המדינה ערערה על פסק הדין בפני בית המשפט המחוזי, המשיכה להכחיש את עצם קיומו של האירוע, וטענה שנית כי בכל מקרה מדובר ב"פעולה מלחמתית", כמו כל פעילות הצבא בג'נין במסגרת מבצע "חומת מגן". בתשובתו לערעור טען המוקד כי הוכח שהנער נהרג על לא עוול בכפו מכדור שנורה בידי חייל שלא היה מצוי בסכנה ממשית, והוסיף כי אין להחיל את הגנת "פעולה מלחמתית" באופן גורף על מלוא תקופת מבצע "חומת מגן" מבלי להידרש לכל אירוע לגופו.

ביום 7.8.2011 דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את ערעור המדינה וקבע כי לא נפל פגם בקביעת בית משפט השלום לגבי נסיבות האירוע שבו נהרג המנוח, וכי האירוע אינו נכנס בגדר פטור המדינה מאחריות בנזיקין ב"פעולה מלחמתית".

נושאים קשורים