המוקד להגנת הפרט - בית משפט השלום דוחה תביעתה של אלמנה בגין נזק שנגרם לביתה ולרכושה במהלך "מבצע חומת מגן": "אירוע של חיפוש בדירה נכנס להגדרת 'פעולה מלחמתית'"
חזרה לעמוד הקודם
22.07.2011

בית משפט השלום דוחה תביעתה של אלמנה בגין נזק שנגרם לביתה ולרכושה במהלך "מבצע חומת מגן": "אירוע של חיפוש בדירה נכנס להגדרת 'פעולה מלחמתית'"

בצהרי יום 30.02.2002, במהלך "מבצע חומת מגן", הגיעו כוחות צבא לביתה של התובעת, אלמנה מבוגרת וחשוכת ילדים המתגוררת בגפה ברמאללה, אשר עסקה בשעתו במלאכתה – תפירה בצמר ובבד. החיילים נכנסו לבית, שהיה ריק מאדם זולתה, הפכו את תכולתו, שברו רהיטים בחדרים ובמטבח והרסו שלוש מכונות תפירה, מכונת כביסה ומכשירים נוספים. החיילים הותירו אחריהם תוהו ובוהו ובצאתם ניפצו את חלונות רכבה ופגעו בגוף הרכב.  

בעקבות האירוע פנה המוקד להגנת הפרט לפרקליטות הצבאית, בדרישה לחקור את האירוע. בחלוף למעלה מחצי שנה ממועד האירוע, הוזמנה התובעת למסור את עדותה במצ"ח. כעבור מספר חודשים נוספים התקבל במוקד מכתב מהפרקליטות, המודיע כי הוחלט לסגור את תיק החקירה בין השאר משום ש"האירוע הנטען לא היה מוכר לגורמים הרלוונטיים בכוח, ולא תועד במסמכים הרלוונטיים." עיון בדיעבד במסמכי החקירה מעלה כי לא נערכו ניסיונות של ממש לאתר את החיילים שפעלו בשטח, וכי איש לא נחקר מלבד סגן מפקד החטיבה, שכלל לא נכח במקום.

באפריל 2004 הגישה האלמנה תביעת נזיקין באמצעות המוקד. בתביעה נטען כי החיילים הסיגו גבול ללא צו ופעלו ברשלנות ונדרש לפצות את התובעת בגין הנזקים שנגרמו לרכושה, שהיה התשתית להכנסתה היחידה. בכתב הגנה מטעמה הביעה המדינה ספק באשר לקיום האירוע, והוסיפה שגם אם אכן נגרמו הנזקים הנטענים על ידי הצבא, הרי שהדבר נעשה במסגרת פעולה מלחמתית, הפוטרת את המדינה מאחריות בנזיקין.

בפסק דין שניתן ביום 3.7.2011 קבע בית המשפט כי התובעת לא הוכיחה כי האירוע קרה וכי ככל שהתרחש חיפוש בביתה, הוא נעשה כחלק ממבצע צבאי ולפיכך אינו חייב בצו או בהודעה מראש ופוטר את המדינה מאחריות בנזיקין. בית המשפט דחה את התביעה והטיל על התובעת הוצאות משפט בסך 10,000 שקלים.