המוקד להגנת הפרט - בג"ץ מתח ביקורת נוקבת על התנהלות המדינה בנושא מתן היתרי כניסה ל"מרחב התפר": הצבא אישר לבני זוג להיכנס לאדמותיהם ולעבדן רק בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט
חזרה לעמוד הקודם
28.07.2011

בג"ץ מתח ביקורת נוקבת על התנהלות המדינה בנושא מתן היתרי כניסה ל"מרחב התפר": הצבא אישר לבני זוג להיכנס לאדמותיהם ולעבדן רק בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט

בני זוג, המתגוררים בכפר בנפת ג'נין, מגדלים באדמותיהם צמחי טבק ועצי זית. חומת ההפרדה שבנתה ישראל – אשר בנויה ברובה מעבר לתחומי הקו הירוק, בתוך תחום הגדה – חוצצת, החל משנת 2003, בין ביתם של בני הזוג לבין אדמותיהם.

עם הקמת החומה יצר הצבא משטר היתרים דרקוני ב"מרחב התפר" – הכינוי שנתנה ישראל לשטחי הגדה הנמצאים מערבית לחומה – הדורש מכל פלסטיני המעוניין להיכנס לאיזור זה להצטייד בהיתר.  בני הזוג נאלצו איפוא לבקש – ולקבל – פעם אחר פעם היתרי כניסה לאדמותיהם. בחודש מאי 2011 שבו בני הזוג והגישו בקשות לחידוש היתרי הכניסה שלהם ל"מרחב התפר". משלא נתקבל מענה לבקשות, פנה המוקד להגנת הפרט לצבא, בהדגישו את מידת הדחיפות בטיפול, בשל עונת קטיף הטבק. חרף מספר רב של בקשות ותזכורות, הצבא לא השיב, ומנע מבני הזוג את הכניסה לאדמותיהם.

"ביום 11.7.2011 עתר המוקד לבג"ץ, להורות לצבא להנפיק לבני הזוג היתרי כניסה ל"מרחב התפר לצרכים חקלאיים, שיאפשרו להם לעבד את אדמותיהם. המוקד טען בעתירה כי בכך שהצבא אינו מאפשר את כניסתם של בני הזוג ל"מרחב התפר" הוא פוגע בצורה קשה, בלתי סבירה ובלתי מידתית בזכויותיהם לקניין, לחופש העיסוק ולחופש התנועה. הסירוב לחידוש ההיתרים עומד בניגוד לחוק ולפסיקת בית המשפט, ואף בניגוד לפקודות הצבא ונהליו. המוקד ציין כי ניסיון העבר מלמד, כי במרבית המקרים, לאחר הגשת עתירה, מנפיק הצבא את ההיתר המבוקש, מבלי שהעניין יובא כלל לדיון בבית המשפט.

בנוסף, ביקש המוקד בעתירה להורות לצבא לקבוע ולפרסם לוח זמנים מהיר לטיפול בבקשות של פלסטינים להיתרי כניסה ל"מרחב התפר". המוקד טען, כי העובדה שהצבא אינו מקיים את חובתו החוקית ואת פסיקת בית המשפט, להשיב לפניות בכתב ובתוך זמן סביר, פוגעת בזכויות היסוד של הפלסטינים, אשר אינם יכולים להיכנס לאדמותיהם ואינם יודעים מתי ואם בכלל יתקבל מענה לפניותיהם.

תשעה ימים לאחר הגשת העתירה ופחות מ-24 שעות לפני מועד הדיון שנקבע, התקבלה במוקד הודעת פרקליטות המדינה, לפיה הוחלט להנפיק לבני הזוג היתרי תעסוקה לצרכים חקלאיים ב"מרחב התפר". בהחלטת בג"ץ שאישרה הודעה זו, מתח השופט רובינשטיין ביקורת נוקבת על התנהלות המדינה: "חבל עד מאוד שמה שיכול היה להסתדר בלי עתירה, ובזבוז זמן מזכירותי ושיפוטי, וכל הכרוך – מסתדר ברגע האחרון לפני הדיון. אבקש כי הערה זו תובא לפני הגורמים הנוגעים בדבר, ככל שהדבר איכפת להם, ואני מקווה שכן" (ההדגשה במקור).

המוקד מבקש להצביע ולהתריע על מדרון חלקלק בהתנהלות המדינה והצבא. לצורך מתן אישורו של בג"ץ לבניית החומה, הבטיחה ישראל כי הנזק אשר ייגרם לאוכלוסייה הפלסטינית יהיה מינימאלי; לאחר שבית המשפט נתן את אישורו, והחומה נבנתה, לא עמד הצבא בהבטחותיו ובין השאר, הפחית בהדרגה את מספר ההיתרים אותם הוא מנפיק; ועתה, לאחר שניתן פסק הדין בעתירות משטר ההיתרים, ובניגוד מוחלט לנאמר בו, מכבידה ישראל עוד ועוד את ידה על התושבים הפלסטינים, הזקוקים להיתרי כניסה ל"מרחב התפר".