המוקד להגנת הפרט - "נוהל פלאפון" – עוד לפני מבצע "עופרת יצוקה", במהלכו ירו חיילים בפלסטינים משום שדיברו בטלפון נייד, דרש המוקד להגנת הפרט מהצבא לחקור מקרה מוות דומה משנת 2001: החקירה נסתיימה אז בלא שהוגשו כתבי אישום
חזרה לעמוד הקודם
06.02.2012

"נוהל פלאפון" – עוד לפני מבצע "עופרת יצוקה", במהלכו ירו חיילים בפלסטינים משום שדיברו בטלפון נייד, דרש המוקד להגנת הפרט מהצבא לחקור מקרה מוות דומה משנת 2001: החקירה נסתיימה אז בלא שהוגשו כתבי אישום

ביום 31.10.2001 ירו חיילים לעברו של תושב טול כרם, שעה שהחנה את רכבו בחצר ביתה של אחותו, והרגוהו. מצ"ח החלה לחקור את האירוע כשנה וחצי לאחר מכן, וגבתה עדויות של החיילים והמפקדים בחלוף שנה וחצי נוספות. מחומר החקירה שהגיע לידי המוקד להגנת הפרט עולה, כי ההחלטה להרוג את האיש התבססה על חשד ערטילאי, לפיו המנוח מתצפת ומכוון ירי לעבר עמדות החיילים בעזרת מכשיר הטלפון הנייד שלו. על בסיס חשד זה – אשר לא נבדק קודם לאירוע ואף לא בדיעבד – פנה מפקד הפלוגה אל מפקד הגדוד כשבוע לפני האירוע וביקש את אישורו לירי: "ביקשתי אישור הריגה [...] דיברנו על זה כמה פעמים ואחרי כמה פעמים שהוא לא אישר, קיבלתי אישור".

ביוני 2008 עתר המוקד לבג"ץ, בדרישה להורות לפרקליטות הצבאית להחליט האם להעמיד לדין את האשמים בהריגה. בספטמבר 2008 הודיעה הפרקליטות על סגירת תיק החקירה. בהודעה נמסר כי הירי בוצע "לאור תובנת המפקדים כי המנוח היה מעורב באופן חוזר ונשנה בהכוונת ירי פלסטיני לעבר כוחות צה"ל וסיכן את חיי החיילים". בערר שהגיש המוקד על סגירת התיק, מובאות עדויות שנגבו מפי מפקדי הגדוד דאז והחיילים המעורבים, המציגות גרסאות שונות ולפעמים סותרות. הבדלי הגרסאות פוגמים במהימנות העדויות ומעלים חשד לניסיון ליצור מצג, לפיו התנהגות החיילים היתה שקולה וזהירה.

ביום 23.1.2011 התקבלה תשובת הצבא לערר שהגיש המוקד על סגירת התיק. התובעת הצבאית הראשית דחתה את הערר. "מניתוח פעולת הכוחות נראה, כי התגבשה בליבם ההבנה, שאותו אדם שבוצע ירי לעברו – היה מי שהוציא את עצמו ממעגל ה'מוגנים'", כלומר נטל חלק ישיר במעשי האיבה והפך את עצמו ל"יעד לגיטימי לפגיעה", כתבה התובעת הצבאית. כזכור, מעשהו ה"נפשע" של האיש היה שדיבר בטלפון הנייד שלו, בחצר ביתה של אחותו בעיר טול כרם.

תשובת התובעת הצבאית הראשית מקוממת עוד יותר לנוכח העובדה, כי היא אינה קובעת שהחיילים לא חרגו מכללי הפתיחה באש, אלא טוענת כי "בלב החיילים, כמו גם בליבו של מפקד הפלוגה, התגבשה ההבנה הכנה, כי המנוח נמלט [...] וכי אי עצירתו תוך שימוש בירי תותיר אותו כמקור סיכון ממשי לחיילים".

המוקד מתנגד לפרקטיקה שמנהיג הצבא, לפיה אין מעמידים לדין פלילי חיילים, שהורגים תושבים על לא עוול בכפם, תוך שהם חורגים מהוראות הפתיחה באש שהצבא עצמו קבע, ופועלים בניגוד לכללי המשפט הבינלאומי והישראלי. להוראות הפתיחה באש אין דבר וחצי דבר עם "לב החיילים", ויש להסדירן על פי החוק הבינלאומי, ולאכוף אותן באופן שיימנע הרג של חפים מכל פשע.

נושאים קשורים