המוקד להגנת הפרט - בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט: הצבא יפסיק לעכב צעיר מהכפר ברטעה שב"מרחב התפר" בעת מעברו את החומה המפרידה בין ביתו ליתר חלקי הגדה המערבית
חזרה לעמוד הקודם
14.10.2010

בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט: הצבא יפסיק לעכב צעיר מהכפר ברטעה שב"מרחב התפר" בעת מעברו את החומה המפרידה בין ביתו ליתר חלקי הגדה המערבית

תוואי חומת ההפרדה יצר מובלעות בתוך שטחי הגדה המערבית, המרכיבות יחדיו את האזור המכונה "מרחב התפר", המשתרע בין החומה לגבול הקו הירוק (גבולות 1967). על פלסטינים המתגוררים ב"מרחב התפר" נכפה משטר היתרים, המגביל את תנועתם בתוך הגדה המערבית, בין עברי החומה. זאת למרות ש"מרחב התפר" אינו שטח עצמאי: תושביו מקיימים קשרי תלות הדוקים – משפחתיים, כלכליים, חינוכיים, בריאותיים ואחרים – עם תושבי יתר חלקי הגדה המערבית. 

באוגוסט 2010 עתר המוקד לבג"ץ בעניינו של צעיר, המתגורר בברטעה אלשרקייה, השוכנת בצידה המערבי של חומת ההפרדה, בתחומי "מרחב התפר". מעבר "ריחן" הוא המעבר דרכו עובר העותר בכל פעם שהוא יוצא לצידה המזרחי של החומה וכן בחזרתו לביתו. מאז מאי 2010 עוכב העותר על ידי מפעילי המעבר – חיילים ואנשי חברת אבטחה פרטית – בעוברו שם, כמעט מידי יום. משך העיכוב נע בין 20 דקות ל-3 שעות. במהלך העיכוב נדרש העותר להיכנס לחדר קטן, להסיר את בגדיו ולהמתין בתחתוניו עד לבואם של אנשי ביטחון, שערכו חיפוש ידני על גופו. בסיום ההליך המתואר הורשה העותר להמשיך בדרכו. כששאל את אנשי הביטחון מהי הסיבה לעיכוב, נענה לעיתים כי אלו הן הנחיות השב"כ, וביתר המקרים לא זכה למענה. 

בתחילת השנה הוזמן העותר לתחקיר שב"כ. במהלך התחקיר, הציע לו החוקר להעביר מידע על שוהים בלתי-חוקיים בברטעה, בתמורה לעזרה בכל מה שירצה, למשל, הנפקת היתר כניסה לישראל. העותר סירב להצעה. אין זו הפעם הראשונה שהמוקד להגנת הפרט נתקל בפרקטיקה זו של התניית קבלת היתרים שונים בשיתוף פעולה.

בסוף חודש יולי פנה המוקד במכתב ליועץ המשפטי לגדה המערבית וביקש את התערבותו, כדי להביא להפסקת העיכובים וההשפלה שחווה העותר. בהיעדר תשובה, ובהתחשב בפגיעה היומיומית בעותר, נאלץ המוקד לעתור לבג"ץ.

העתירה מדגישה את הפגיעה הקשה בחופש התנועה ובפרנסתו של העותר, שהפחית משמעותית את יציאותיו מברטעה מאז החלו העיכובים וההשפלות במחסום. מצב בו אדם נאלץ להיתקל בפגיעות ועיכובים בעת מעברו מחלק אחד של השטח הכבוש למשנהו, אינו מתקבל על הדעת.

בתגובתה לעתירה נימקה הפרקליטות את זכות הצבא לערוך בידוק במעבר ריחן, בהיעדר "מכשול פיזי המונע כניסה לישראל משטח האזור במרחב התפר". בנוסף טענה כי "קיים חשש שהעותר ינצל את מעבריו במחסומים לצורך העברת אמצעי לחימה". אולם ממש באותו יום בו נכתבה אותה תגובה, שלחה הפרקליטות בקשה לביטול הדיון בעתירה, לאחר שהוחלט כי לא "יינקטו נגד העותר הליכי חיפוש חריגים במעבר". בין הצדדים הוסכם כי המוקד יעקוב אחר מעבריו של העותר במחסום עד לראשית חודש נובמבר 2010, ויגיש הודעה מעדכנת לבית המשפט.