המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט עותר לבג"ץ, לאפשר ביקורים בעזה במהלך חג עיד אל פיטר הקרב ובא: על המדינה להפסיק לגדוע את הזיקה המשפחתית בין תושבי ישראל ואזרחיה לקרוביהם ברצועת עזה
חזרה לעמוד הקודם
10.09.2009

המוקד להגנת הפרט עותר לבג"ץ, לאפשר ביקורים בעזה במהלך חג עיד אל פיטר הקרב ובא: על המדינה להפסיק לגדוע את הזיקה המשפחתית בין תושבי ישראל ואזרחיה לקרוביהם ברצועת עזה

את העתירה הגיש המוקד ביום 9.9.2009, לאחר שהתברר כי גם השנה - כמנהגו בשנתיים הקודמות - מתכונן הצבא שלא לעמוד בהתחייבותו בפני בג"ץ להתיר את ביקורי החג, אלא שבכוונתו להמשיך את הפגיעה בקשרי המשפחה של אזרחי ישראל ותושביה. פניית המוקד לאלוף פיקוד הדרום מיום 28.8.2009 לא נענתה.

מאז פרוץ האינתיפאדה השנייה, מנותקים אזרחי ישראל ותושביה, כמעט לחלוטין, מקרובי משפחתם שמתגוררים ברצועת עזה. זאת מאחר שבזמנו, החל הצבא לנהוג במדיניות גורפת, שצמצמה, ככלל, את כמות ההיתרים הניתנים לישראלים לביקור בעזה והתירה ביקורים במקרים חריגים בלבד. בעקבות הנתק הכמעט מוחלט בין בני המשפחות בישראל לבין קרוביהם ברצועה, הגיש המוקד מספר עתירות לבג"ץ, שעניינן להתיר לתושבי ישראל ואזרחיה לבקר את קרוביהם בעזה במהלך החגים. בעקבות הגשת אותן עתירות, הוסדר נוהל בין המדינה למוקד, הקובע כי בהיעדר מניעה ביטחונית פרטנית, תותר כניסתם לרצועת עזה של אזרחי ישראל ותושביה לביקור קרובי משפחתם מדרגה ראשונה, בליווי בני זוגם וילדיהם אשר טרם מלאו להם 18 שנים, במהלך החגים החשובים למוסלמים - עיד אלפיטר ועיד אלאדחא ולנוצרים - בחג הפסחא ובחג המולד.

על אף הנוהל, סירב הצבא בסוף שנת 2007 לאפשר לערוך ביקורים, בטענה שהמצב הביטחוני אינו מאפשר זאת, מאחר שהחג חל בסמוך למועד השתלטות החמאס על מנגנוני הביטחון ברצועת עזה וההתפרצות האלימה בין הפת"ח לחמאס ברצועה. גם בית המשפט סירב להתערב בעניין, במסגרת עתירה שהגיש אז המוקד. למרות שדחה את העתירה, הדגיש ביהמ"ש בפסק הדין כי "החלטה זו נבחנת ותמשיך להיבחן בעתיד, ומתן אישור לכניסת ישראלים לרצועה ישקל כאשר הנסיבות הביטחוניות יאפשרו זאת".

מאז ממשיכה המדינה שלא לאפשר את ביקורי החגים - גם בתקופות טובות יותר מבחינה ביטחונית - תוך התעלמות מוחלטת מהתחייבויותיה ופוגעת בסיכוי היחיד של אותם אזרחים ותושבים לטפח את הזיקה המשפחתית עם קרוביהם בעזה.

בעתירה טוען המוקד, כי במדיניותה זו מתעלמת ישראל מהתחייבויות קודמות שלה בבג"ץ, ופוגעת בזכותם של אזרחיה ותושביה לחיי משפחה ולחופש הפולחן. המוקד מבקש מבית המשפט להורות על ביטול המדיניות הפסולה ולחדש את ביקורי החג, כפי שהיה נהוג בשנים עברו.

ביהמ"ש הורה למדינה להשיב לטענות המוקד עד ליום 11.9.2009 בשעה 10:00.


לצפייה בעתירה מיום 9.9.2009

נושאים קשורים