המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט ביקש למחוק את העתירה שהגיש בעניינם של שמונה פלסטינים, שביקשו לצאת מעזה לגדה המערבית מחשש לחייהם: הרשות הפלסטינית חזרה בה מהסכמתה למעבר השמונה לגדה המערבית, ככל הנראה בעקבות התערבות היועץ המדיני לראש ממשלת ישראל. בתחילתו של השבוע השלישי להגשת העתירה, נעצרו השמונה על ידי חמאס
חזרה לעמוד הקודם
28.08.2008

המוקד להגנת הפרט ביקש למחוק את העתירה שהגיש בעניינם של שמונה פלסטינים, שביקשו לצאת מעזה לגדה המערבית מחשש לחייהם: הרשות הפלסטינית חזרה בה מהסכמתה למעבר השמונה לגדה המערבית, ככל הנראה בעקבות התערבות היועץ המדיני לראש ממשלת ישראל. בתחילתו של השבוע השלישי להגשת העתירה, נעצרו השמונה על ידי חמאס

ביום שישי, 8.8.2008, הגיש המוקד להגנת הפרט עתירה דחופה לביהמ"ש, בבקשה לאפשר את מעברם של השמונה לגדה המערבית, או לכל מקום אחר. השמונה נמלטו על נפשם משכונת מגוריהם, אזור תל אלהוא ברצועת עזה, לאחר קרב עם כוחות החמאס, במהלכו שרפו האחרונים את בתיהם וביקשו את חייהם. את מקום מסתורם הבא נאלצו לעזוב, עקב חשש שנתגלו ע"י אנשי החמאס. מאז הסתתרו בפרדס בקרבת הגדר המפרידה בין עזה לישראל, ללא קורת גג, מזון ומים.

"הרגע בו אדם מתחנן על חייו הוא רגע בו יש לזכור שכל המציל נפש אחת כמו הציל עולם מלא. הוא אינו 'פלסטיני' או 'איש פתח' 'מאנשי שלומנו' או 'האיש שלהם' – הוא אינדיווידואל, נפש חיה, שמוות מרחף מעל ראשו." כתב המוקד בעתירתו. "בלשכותיהם הממוזגות של אנשי צבא, פקידים ודיפלומטים – ישראלים ופלסטינים כאחד – עלולים להישקל בשעה כזו שיקולים ציניים: מי פנה למי, באלו ערוצים, מה ארוויח, מה אפסיד, מה בדבר מנוחת סוף השבוע, האם הניירת מולאה כהלכה... זעקתו של אדם שמתחנן על חייו, זעקתו של פרט, של אינדיווידואל, אסור בתכלית האיסור שתהיה כפופה לשיקולים פוליטיים ציניים. זעקתו של אדם, שמתחנן על חייו, לעולם גוברת – לעולם חייבת לגבור – על כל הרעשים האחרים."

כבר בתגובתה הראשונה הדגישה המדינה, כי אין זה מחובתה להתיר כניסת זרים לשטחה אך תתיר את מעברם של השמונה ויציאתם מאזור הסכנה בהתמלא שלושה תנאים: קיומה של סכנה ממשית לחייהם ברצועת עזה; היעדר מניעה ביטחונית לגביהם; הסכמת הרשות הפלסטינית (רש"פ) למעברם לגדה. ואכן הרש"פ העבירה בקשה לישראל בעניינם של חמישה מבין השמונה, פעולה שבעקבותיה פנה היועץ המדיני לראש הממשלה אל יו"ר הרש"פ "לבירור". באופן תמוה, חזרה בה הרש"פ למחרת מהבקשה. ישראל המשיכה לטעון בתגובותיה כי אינה נושאת בכל אחריות לחייהם של השמונה וכי ארגוני סיוע הפועלים ברצועה יכולים לתת פתרון למצוקתם.

בתגובה ציין המוקד, בין השאר, כי הסמכות להתיר את יציאתו של פלסטיני מעזה לגדה המערבית נתונה בידי מדינת ישראל בלבד. ישראל אינה זקוקה לאישור הצד הפלסטיני כדי להתיר כניסתם של פלסטינים לשטחי הגדה המערבית - שטח כבוש בשליטה ישראלית. לאחר שהסתבר למוקד שהרש"פ ביטלה את בקשתה למעברם לגדה, ומאחר שהתקבל מידע מהצלב האדום כי השמונה נעצרו ע"י החמא"ס, החליט המוקד למחוק את העתירה. לאחר קרוב לשלושה שבועות בהם היה המוקד בקשר עם השמונה, נותק הקשר עימם ולא ברור מה עלה בגורלם.


לצפייה בעתירה מיום 8.8.2008

לצפייה בתגובת המדינה מיום 8.8.2008

לצפייה בתגובת המדינה מיום 10.8.2008

לצפייה בתגובת העותרים מיום 10.8.2008

לצפייה בתגובת העותרים מיום 22.8.2008

לצפייה בהודעה המעדכנת השלישית של המדינה מיום 25.8.2008

לצפייה בבקשה למחיקת העתירה מיום 27.8.2008