המוקד להגנת הפרט - גירוש מכוון של תושבי הגדה לעזה בהתבסס על מענם הרשום בלבד: המוקד להגנת הפרט עותר לבג"ץ בשלושה מקרים של גירוש פלסטינים תושבי הגדה המערבית לרצועת עזה. גירוש על בסיס המען הרשום בלבד הינו צעד נטול סמכות אשר תוצאותיו קשות ביותר. המגורש מנותק באחת, על לא עוול בכפו,  מבני משפחתו, מביתו וממקור פרנסתו
חזרה לעמוד הקודם
20.06.2005

גירוש מכוון של תושבי הגדה לעזה בהתבסס על מענם הרשום בלבד: המוקד להגנת הפרט עותר לבג"ץ בשלושה מקרים של גירוש פלסטינים תושבי הגדה המערבית לרצועת עזה. גירוש על בסיס המען הרשום בלבד הינו צעד נטול סמכות אשר תוצאותיו קשות ביותר. המגורש מנותק באחת, על לא עוול בכפו,  מבני משפחתו, מביתו וממקור פרנסתו

המקרה של העותר בבג"ץ 4465/05
העותר הוא פלסטיני בן 34, יליד עזה, אשר עבר בשנת 1999 להתגורר ביריחו, על פי היתר מעבר בישראל. העותר השתקע ביריחו, והוא בעליה של חנות מחשבים שם. הוא ניסה מספר פעמים לשנות את מענו הרשום במרשם אך לא הצליח, שכן בשנים האחרונות מסרבת ישראל לדון בבקשות לשינוי מען במרשם, ואינה מכירה בשינוי מען שנעשה על ידי הרשות הפלסטינית במסגרת סמכותה.

ביום 8.9.04 נקטעו חייו השלווים של העותר באחת. עת ששהה באינטרנט קפה ביריחו בתחזוק המחשבים, נכנסו למקום כוחות מיוחדים, ככל הנראה של הצבא, ועצרו את כל מי ששהה במקום באותה עת. ככל הנראה חיפשו כוחות הצבא אחר מבוקשים.  

העותר נתפס במקרה, רק משום ששהה במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון. לאחר המעצר, הוא נשאל על מקום מגוריו מספר פעמים וענה כי הוא גר ביריחו אף שהמען הרשום הוא עזה. למיטב ידיעתו של העותר, מלבדו ומלבד בעלי האינטרנט קפה וחמשת המבוקשים, כל העצורים מאותה פשיטה שוחררו. השארת העותר במעצר במשך שבעה ימים תמימים בהם לא נחקר כלל, חיזקה אצל העותר את התחושה כי המניע היחיד להשארתו במעצר הוא היות מענו הרשום בעזה. ביום 15.9.04 התממשו חששותיו של העותר. הודיעו לו כי הוא ישוחרר בעזה. בקשתו לדבר עם קצין, במטרה למנוע את רוע הגזרה, סורבה. 

גירושו של העותר לרצועה שינה את חייו לרעה באחת. הוא נאלץ להשאיר מאחוריו את ביתו, את חבריו, את בת זוגו עימה עמד להתארס, את חנותו ופרנסתו. לאחר גירושו הוא התקיים בדוחק ממשכורת חלקית מעבודתו כטכנאי מחשבים במשרד הפנים הפלסטיני בעזה.

בעקבות הגשת העתירה, איפשרה לבסוף ישראל את חזרת העותר לגדה.

עניינו של העותר בבג"ץ 4465/05 אינו מקרה יוצא דופן. לאחרונה הגיש המוקד להגנת הפרט שתי עתירות נוספות לבג"ץ באותו עניין ממש.

בג"ץ 3555/05 מגולל את סיפורו של פלסטיני שהוריו מעזה, אולם בשנת 1968 השתקעה המשפחה כולה בגדה המערבית. העותר נולד בקלקיליה בשנת 1977 ושם גדל. כיום הוא מפרנס יחיד של משפחה בת שבע נפשות. גם במקרה זה ביקש העותר להוציא תעודת זהות בגדה אולם הרשויות הישראליות סירבו בטענה כי הוא רשום אצלן כעזתי. העותר נתפס בתחום ישראל על ידי שוטרי מג"ב, בשעה שביקש להתפרנס. למרות שידוע היה להם כי הוא תושב הגדה, גורש לעזה, ושהה בה תקופה ארוכה כפליט חסר כל. גם במקרה זה התירה ישראל, בעקבות הגשת העתירה, את חזרתו לגדה.

העותר בבג"ץ 3519/05 הוא אסיר ששוחרר ממעצר מינהלי ביום 21.2.05, במסגרת המחוות שעשתה ישראל לראש הרשות הפלסטינית לאחר פסגת שארם א-שייח. חרף העובדה שברור היה לצבא כי הוא מתגורר בג'נין, בה גדל מאז גיל 11, שוחרר העותר לעזה, תוך הסתמכות כביכול על מענו הרשום. לאור טבעת החנק שיצרה ישראל סביב הרצועה וניתוקה כמעט לחלוטין מן הגדה, שקול "שחרור" זה להגליה (לעניין זה ראו דו"ח המוקד להגנת הפרט ובצלם: "כלא עזה", אשר פורסם במרץ 2005). בעניינו של עותר זה טרם נתקבלה החלטת המדינה.

היעדר סמכות חוקית לגרש את העותרים לעזה
העילה היחידה לגירושם של העותרים בעתירות אלה, ובמקרים דומים אחרים, היתה כי מענם הרשום הוא בעזה. מזה זמן רב פונה המוקד במכתבים ובמסגרת עתירות לבג"ץ לרשויות, בדרישה לדעת מאין שואבות הן את הסמכות שבבסיס מדיניות אי ההכרה בשינוי מקום המגורים על כל היבטיה: למשל, בג"ץ 5504/03 בעניין כחלות עוסק בגירוש לעזה של פלסטיני שעבר להתגורר בגדה, ואף שינה את מענו במרשם; בג"ץ 10676/04 בעניין שמלך עוסק בזכותה של משפחה פלסטינית לחזור מעזה לגדה ובזכותם של פלסטינים לשנות את מקום מגוריהם מהרצועה לגדה ולהיפך; בג"ץ 11355/04 בעניין חגה עוסק במתן מענה לבקשתה של פלסטינית המתגוררת בעזה, אך רשומה בגדה, לצאת לחו"ל.
 
המדינה נמנעת עד כה מלהסביר מה עומד בבסיס מדיניותה, ולא בכדי. אין כל מקור חוקי המאפשר לרשויות להחליט כי פלוני יוכל להתגורר בעזה בלבד, רק משום שמענו הרשום הוא עזה.
 
ראשית, אין כל התניה המחייבת אדם לבקש היתר מוקדם מן השלטונות לשינוי מקום המגורים. חובתו של תושב להודיע לרשות המוסמכת על שינוי המען היא חובה הקמה רק לאחר שינוי מקום המגורים. מדובר בהודעה בלבד - ולא בסמכות הדורשת הפעלת שיקול דעת - לרשות המוסמכת לכך על פי הדין החל בשטחים, היינו – הרשות הפלסטינית. הצד הישראלי לא כיבד את הסמכות הפלסטינית, ולאור זאת חדלו הרשויות הפלסטיניות לערוך שינויים במען הרשום.
 
שנית, לכל אדם עומדת זכות היסוד לשנות את מקום מגוריו. הגבלת זכות זו, המכונה "תיחום מגורים", מתאפשרת אך ורק כאמצעי מניעה ומטעמי ביטחון מוחלטים. גירושם של העותרים לעזה אינו מתיימר להתבסס על סמכות תיחום המגורים, ולא נטען כלל כי נשקפת מהם סכנה ביטחונית.
 
היעדר האפשרות לשנות את מקום המגורים ובעקבות זאת – הגירוש, עומדים גם בסתירה לעמדתה העקבית של המדינה לפיה, בהתאם לסעיף 11 להסכם הביניים שנחתם בין ישראל והרשות הפלסטינית, מהוות הגדה והרצועה שטח טריטוריאלי אחד, עמדה שנטענה בפרשת עג'ורי ונתקבלה על ידי בית המשפט. כלומר, אם סבור הצבא כי הגדה והרצועה הן שטח טריטוריאלי אחד, הרי שכל עוד לא הוחלט על תיחום מגורים, זכאי פלוני לשנות את מקום מגוריו כראות עיניו, גם בין הגדה לרצועת עזה.
העתירות מדגישות את ההשפעה הקשה של הגירוש על חיי העותרים.  העותרים נותקו ממשפחתם, מביתם, מחבריהם ומעירם. מדובר בפגיעה קשה בזכויותיהם ובכבודם כבני אנוש, בפגיעה בזכותם לחיי משפחה ובפגיעה בפרנסתם ובפרנסת התלויים בהם.
 

לעתירת המוקד (בג"ץ 4465/05 – גדילי ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח', עתירה למתן צו על תנאי)


מסמכים קשורים

בג"ץ 10676/04 - שמלך ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח' תגובה מטעם העותרים
22.11.2005 | תגובה
קרא עוד
בג"ץ 10676/04 - שמלך ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח' הודעה מטעם המשיבים
20.11.2005 | הודעה
קרא עוד
בג"ץ 4465/05 - גדילי ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח' החלטה
27.09.2005 | פסיקה / עליון
קרא עוד
בג"ץ 4465/05 - גדילי ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח' עתירה למתן צו על תנאי
09.05.2005 | עתירה לבג"ץ
קרא עוד
כלא עזה – חופש התנועה מרצועת עזה ואליה ערב תכנית ההתנתקות
29.03.2005 | דוח המוקד
קרא עוד
בג"ץ 11355/04 - חגה ואח' נ' מפקד כוחות הצבא ברצועת עזה עתירה למתן צו על תנאי
13.12.2004 | עתירה לבג"ץ
קרא עוד
בג"ץ 10676/04 - שמלך ואח' נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ואח' עתירה למתן צו על תנאי
24.11.2004 | עתירה לבג"ץ
קרא עוד
בג"ץ 5504/03 - כחלות ואח' נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית ואח' תגובה מקדמית מטעם המשיבים
25.02.2004 | תגובה
קרא עוד
הסכם ביניים ישראלי-פלסטיני בדבר הגדה המערבית ורצועת עזה_x000D_ סעיפים 11(1), 31(8)_x000D_
28.09.1995 | הסכם בינלאומי
קרא עוד